20130604

Rumpai Laut Tiada Kolagen.. TETAPI

Perbincangan oleh Prof Madya Dr Suhaimi Yasir (Ketua Pengarah Unit Penyelidikan Rumpai Laut Sabah,UMS) & Hardiyanti Nirwan Ben (Penganalisis Saintifik & Pembagunan Perniagaan TPM Biotech) di Wanita Hari Ini (WHI) TV3.

Dalam perbincangan mengatakan tiada kolagen di dalam rumpai laut ini. Dari segi sains kolagen adalah komponen protein polimer maknanya bahan asasnya adalah protein. Jadi tidak sama dengan bahan asas dalam rumpai laut kerana strukturnya terdiri dari karbohidrat.

Tetapi rumpai laut ini tinggi dengan serat, protein, mineral, Asid Amino di mana peranan protein & Asid Amino ini membantu dalam menambah baik kolagen yang sedia ada dalam tubuh badan kita. Secara tidak langsung bila kita makan rumpai laut ini sendiri dapat menambah baik kolagen dalam badan dan itu membantu dari segi struktur kulit yang cantik, keanjalan dan sebagainya.

Rumpai laut diistilahkan sebagai organic vegetables, juga mengandungi fibre & potassium yang tinggi. Rumpai laut ini digunakan untuk makanan untuk kecantikan dan juga untuk kesihatan. 

Dalam satu penyelidikan dan kajian menggunakan haiwan iaitu tikus. Kesannya adalah positif. Di mana tikus ini diletakkan kolestrol yang tinggi dan apabila disuntik dengan rumpai laut ini taraf kolestrolnya menurun. 

Rumpai laut ini penuh dengan mineral, zat, protein dan vitamin (B,C,D,E,Antioksidan) dapat membantu dalam masalah kulit dan juga ekzema. Jika amalkan dan makan hari-hari boleh mengekalkan kandungan kolagen dalam badan yang menyebabkan kulit tegang dan sebagainya, dan memang telah terbukti. 

Rumpai laut ini adalah bahan organik dan selamat digunakan. Bak kate Prof Madya Dr Suhaimi Nasir boleh diambil selame-lamenye takde masalah :-) Menggunakan rumpai laut adalah semestinya pilihan yang bijak. Kerana ianya 100% bahan semula jadi dan harganya berpatutan

Menurut  Dr Hamid Arshat, pakar sakit puan atau dalam bahasa kedoktorannya Obstetrik dan Ginekologi (O&G) dalam status nya mencadangkan beberapa garispanduan untuk pecah lemak & kuruskan badan "makan seaweed sebagai sumber iodine dan antioxidants"Rumpai Laut Asli Sabah

purple RM10/100g
kuning RM8/100g

postage RM6

VCO Catalyst
RM 39.90 + postage RM 6

do like my page BeautyShopOn9 or sms/whatsapp 0136438500 for special price!!

0 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...