20130111

Vitamin C 500mg vs 1000mg

Assalamualaikum..

entry kali nie nak cakap tentang vitamin c..
memandangkan Ku sekarang tengah consume vitamin c dan dah nak habis pun so Ku pun merajinkan diri menggoogle vitamin c..

Ku sekarang consume vitamin c yang 1000mg.. 
ok la.. not bad.. 
since kulit Ku tak ada masalah sangat cuma tetiba allergic itu yang start consume vitamin c..
allergic dah kurang sikit.. black head dah tak ada.. white head sikit-sikit.. moisturizer pun dah pakai sikit je skg nie.. 
tapi.. tapi..tapi
masalah kulit kering walaupun minum banyak air yang xberapa nak ok lagi..

sekarang terasa nak cuba satu produk nie.. vitamin c dia 500mg (harga not bad)..
lepas tu jadi confius nak 1000mg atau 500mg..
mana lagi better.. sebab setahu Ku penah teman kawan beli vitamin c orang yang jual tu cakap untuk dewasa satu hari 1000mg kalo 500mg kena ambil 2 biji satu hari..
satu produk nie 500mg utk satu hari..

Ku pun google dan terjumpa artikel dari SINI yang menarik untuk di kongsi tentang dos yang sesuai..

1. menurut North American Dietary Reference Intake, dos yang dicadangkan ialah 90mg sehari dan tidak melebihi 2g (2000mg) sehari.

2. wanita hamil, perokok dan individu bekerja dalam keadaan yang lebih stress memerlukan dos yang tinggi sedikit.

3. pesakit scurvy, dos yang lebih rendah 45mg sehari

4. orang dewasa yang sihat memerlukan 90 - 100mg sehari

5. dos yang dicadangkan
lelaki dewasa - 90mg
wanita dewasa - 75mg
had maksimum yang dibenarkan (lelaki & wanita) - 2000mg
perokok - penambahan 35mg dari setiap dos yang dicadangkan
kanak-kanak 1-3 tahun - tidak melebihi 400mg
kanak-kanak 4 - 8 tahun - tidak melebihi 650mg
kanak-kanak 9 - 13 tahun - tidak melebihi 1200mg
wanita hamil & menyusukan anak - dos yg dicadangkan 85mg & tidak melebihi 1000mg

~soooooo dah confius yang mana sesuai untuk kulit?? 500mg or 1000mg ??~


2 comment:

Wan Ahmad Izudean said... Reply

500mg da cukup dah sebenarnya..

vitamin C ni water soluble, klau kita consume lebih dia akan remove kat kidney, keluar ikut urine.

mardiana abu darin said... Reply

macam diana sehari makan 1000mg...sbb ade mslh alergic..tapi menurut pakar kecantikan kata...blh amik semax 6 bijik sehari. ade side effect ke? so far ade kwan yg mkn x de ape-ape side effect. dgn syarat jgnlah mkn terus 6 bijik. makan pg 2 biji...tegh hari 2 biji..mm 2 bijik. Tak perlu risau sbb vitamin c..vitamin larut air....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...