20120703

PUKAU & SALAM


Assalamualaikum

Menurut kamus dewan, pukau bermaksud jampi serapah yang digunakan untuk memabukkan seseorang atau membuatkan orang tidur lelap _ tidak dapat berkata-kata atau berbuat apa-apa kerana sedang menjadi sasaran jampi "


korang penah dengar pukau melalui salam tak?? 
Ku dah penah dengar tentang nie.. tapi pagi tadi time on the way nak pergi kelas ada la pakcik-pakcik cleaner depan blok kolej.. salah sorang pakcik tu bagi salam.. then Ku jawab jela..xterfikir pun pasal pukau semua nie.. selalu kalo lelaki bagi salam memang tak penah jawab kuat-kuat dalam hati je.. hari nie pakcik tu bagi salam Ku jawab bagi dia dengar.. maybe terfikir pakcik kot.. balik kelas tadi pun jumpa pakcik tu lagi.. dia bagi salam.. macam pagi tadi jugak la Ku jawab.. tetiba kawan tegur.. "kalau orang tak kenal bagi salam jawab dalam hati je.. takut kena pukau".. ok time tu baru ingat pasal pukau melalui salam nie.. lagi pun pakcik tu bukan orang Malaysia rasanye.. bukan nak bersangka buruk tapi lebih berhati-hati kan.. nasib baik tak jadi apa-apa..  next time kena lebih berhati-hati la.. selagi boleh elak kita elak hal macam nie kan..

Semoga Sentiasa Dilindungi oleh Allah s.w.t. 
Amin

1 comment:

Sheila Nasir said... Reply

do follow my blog ya.. :)
http://sheilanasir.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...